Hitta elpriserElpriser jämförelse ElbolagElavtalRörligt elprisFast elprisSpara energi Bokmärk sidan
 
Elavtal

Elavtal

Med ett elavtal menas att du gör ett aktivt val med ett elbolag om att få el från dem. Utan ett elavtal har du säkert ett tillsvidareavtal, vilket alltid är mycket dyrare än att själv göra ett elavtal med elbolaget. Ett elavtal brukar sälja elen antingen med ett rörligt elpris eller ett fast elpris och vilket som är billigast beror på din elförbrukning, även om det rörliga brukar bli billigre.

Om du bor i villa kan du spara tusenlappar per år på att teckna ett elavtal om du inte har det, men även du som bor i lägenhet kan spara ett antal hundralappar. Så gör ett aktivt val och titta t.ex. på några av de elbolag som vi presenterar.

Det finns många elbolag som även säljer specificerad el av olika slag, t.ex. el från vindkraft, vattenkraft och förnybar el. Du kan även välja Bra Miljöval-märkt el. Mer information om "Bra miljöval" och vilka elbolag som erbjuder Bra Miljöval-märkt el hittar du på Svenska Naturskyddsföreningens hemsida om Bra Miljöval-märkt el.

Det finns ca 200 elleverantörer att välja mellan. Väljer du en ny leverantör ordnar han med all administration för att genomföra bytet. Kontrollera dock om det är du som ska meddela din nuvarande leverantör om bytet. Man måste själv ta reda på vilken leverantör som för tillfället har den billigaste elen.

Tänk på att nätavgifterna inte berörs av den fria elmarknaden när du jämför priser. Nätavgiften betalar du till den som äger elnätet där du bor. Väljer du en annan elleverantör än den som äger nätet kommer du få fakturor från två olika företag. Läs mer om elavtal hos Energirådgivningen.

Elbolag: Eon | GodEl | Elverket | Vattenfall Jämför elpriser: Compricer.se, Kraftum eller Elskling.se
Bästa prisjämförelsen hittar du på Compricer.se


Tjänsten är beta. Testa gärna med mobilen genom att skriva in Hittaelpriser.se.